El Clot – Camp de l’Arpa

En el Barri Espai de Convivència realitzem un anàlisi qualitatiu del barri del Clot-Camp de l’Arpa, repassant la seva història i realitzant una radiografia de l’estat actual del barri a partir de dades socio-demogràfiques i un breu estudi sobre els equipaments i serveis existents. Aquest anàlisi del barri es porta a terme mitjançant una diagnosi participativa, a partir de la qual es vol tenir una definició dels diferents agents claus, tant de les mancances del barri com dels aspectes positius. Per tal de realitzar aquest anàlisi comptem amb la col·laboració dels principals actors del barri, les entitats i els veïns i veïnes, implicats en la reflexió i el debat de les problemàtiques que afecten en el seu entorn més immediat.

Els diferents agents claus del barri el defineixen desde diferents perspectives i tenint en compte diferents aspectes, per exemple un dels agents clau del barri defineix el barri com  un barri on es donen dues zones ben diferenciades, la part de l’Eixample que seria la més urbana i la part més que és més poble. Combina espais oberts amb carrers petits més propis de poble. Un altre agent clau destaca que “et sents d’un barri, la gent et coneix, surt a la plaça a les activitats. Es diferent al centre de Barcelona, és com un poble”.

Fes click a la portada per descarregar la revista en PDF

Pica a la imatge per descarregar-te la revista del 2008

Un dels agents claus que analitzen el barri és el col·lectiu dels joves els quals tenen molt a dir respecte el barri. Tenen la necessitat de fer saber les seves crítiques i les lloances al barri, així doncs a l’any 2007 a partir de una sèrie de qüestionaris es va poder determinar quins creien que eren els problemes principals del barri, les coses que més els hi agradaven i que creien que calia fer per millorar-lo. Veien com a principals problemes la brutícia i la contaminació acústica, destacable també que creien en l’existència d’una certa inseguretat ciutadana i veien la problemàtica de les bandes organitzades. Per tal de solucionar aquests problemes veien necessari l’establiment de més forces de l’ordre i més vigilància policial, també reclamaven més civisme per part de la població. Les zones verdes, els parcs, els jardins, l’ambient de barri i els seus veïns destacaven com les coses que més agradaven.

Els veïns del Clot tenen forta consciència de barri. La diagnosi participativa ens porta a concloure aquest fet i també que hi ha una clara dualitat dins del barri, entre la zona més urbana i artificial on trobem zones com plaça de les Glòries o Meridiana que trenquen l’estètica del barri, i zones més pròpiament de barri amb comerç de barri i carrerons estrets.

L’estudi que presentem del Clot- Camp de l’Arpa, barri com a espai de convivència, es va realitzar durant els mesos de setembre de 2007 a abril de 2008. Hem sintetitzat el resultat del projecte que es pot llegir a la revista que vam editar en els punts següents:

1. Presentació del projecte Barri com a Espai de Convivència (BEC)

2. Territori: El Clot- Camp de l’Arpa

Els orígens de la memòria

L’associació de Veïns del Clot- Camp de l’Arpa

Principals reivindicacions

Límits del Clot- Camp de l’Arpa

3. La població del barri

Evolució de la població 1996-2006

La població per grups d’edat (2007)

La gent gran del barri

Procedència de la població

Indicadors socioeconòmics

4. Les entitats i el barri

Retalls de converses

Quins son els punts forts del nostre barri?

Aspectes negatius

Serveis i equipaments

Gent gran

Infants i joves

Nouvinguts

5. Perspectives de futur

Un barri amb noves necessitats

En procés de renovació…

L’empenta associativa

6. Els joves també opinen

Allò que més agrada del barri

Els principals problemes del teu barri

Què cal fer per millorar?

7. El barri amb ulls d’infant

El que no m’agrada del barri

Quins interrogants suggereixen els dibuixos?

El que m’agrada del barri

8. Activitats i serveis que ofereix l’Associació de Veïns

Autors:

Carolina Castaño Marcos
Guillermo García Lasierra
Carme Giménez Bautista
Josep Martí Masferrer
Ancor Mesa Méndez
Laura Toribio Rodríguez
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s